Deelprogramma 3.4: Sport en bewegen

Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen

Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen

Corona
Door de coronamaatregelen in de afgelopen jaren is de sportdeelname gedaald. Door middel van sociaal perspectiefplan corona, het Gronings Sportakkoord en de NPG-middelen hebben we samen met sportaanbieders veel sport- en beweeg initiatieven kunnen ontplooien voor inwoners. Daarbij vinden we het belangrijk om extra aandacht te hebben voor mensen die belemmeringen ervaren om te kunnen sporten en bewegen. De beweegcoach inclusief sporten helpt inwoners bij het vinden van sport- en beweegmogelijkheden. We vinden het belangrijk dat sport en bewegen toegankelijk en inclusief is. Bij het inrichten van de openbare ruimte zetten we, mede door corona, nog meer in op ruimte voor sport en bewegen, waaronder ook urban sports.

Topsport inspireert. We hebben de topsportclubs in 2022 extra kunnen ondersteunen met het oog op teruglopende inkomsten als gevolg van de coronamaatregelen. In 2022 zijn we naast het jeugdsportfonds gestart met het Volwassenenfonds (als pilot) voor Sport en Cultuur voor minima. Vanaf de start van dit fonds komen er veel aanvragen binnen. We zetten dit Volwassenenfonds dan ook voort in 2023.

Meerjarenprogramma Sport en Bewegen 2021 - 2025
We werken daarnaast ook verder aan de uitvoering van de elf actielijnen uit het Meerjarenprogramma Sport en Bewegen 2021 - 2025.  De uitvoering doen we zo veel mogelijk samen met onze partners, waaronder de partners van het Gronings Sportakkoord. Vanuit Sportnetwerk 050 organiseren we bijeenkomsten om de samenwerking op lokaal sportgebied verder te versterken. De Adviescommissie voor de sport is betrokken als adviesorgaan voor het gehele sportbeleid. De Sportkoepel is als belangenbehartiger betrokken bij onderwerpen die de amateur verenigingssport raken.

Groei van de gemeente
Vanuit het nieuwe coalitieakkoord leggen we nog meer de focus op sporten een bewegen in de openbare ruimte en kijken we naar de mogelijkheden voor urban sports in Groningen. De gemeente groeit, hierdoor neemt ook de capaciteitsbehoefte aan sportvoorzieningen toe. Voor Bewegingsonderwijs en Binnensport werken we aan een uitvoeringsprogramma in lijn met het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs.

Bij gebiedsontwikkelingen wordt sport en bewegen tijdig betrokken. Bij de ontwikkeling van de Vitaliteitscampus Kardinge wordt gewerkt aan een gebiedsvisie, waarin het Sportcentrum Kardinge een belangrijke plaats inneemt.  Na vaststelling van het toekomstperspectief accommodaties bewegingsonderwijs en binnensport wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een uitvoeringsprogramma IABB, waarbij we kijken naar de mogelijkheden van vervanging en uitbreiding van sportaccommodaties voor bewegingsonderwijs en binnensport. Tevens maken we een plan voor de uitbreiding van sportcapaciteit in Meerstad en omgeving om aan de groeiende vraag aan (voetbal) sport te kunnen voldoen

Vanuit de middelen voor de Bewegende Stad blijven we samen met initiatiefnemers sport- en beweegplekken ontwikkelen.

Gronings Sportakkoord
Het Gronings Sportakkoord wordt in 2023 voortgezet. In het najaar van 2022 wordt hierover meer duidelijk. Vanuit het rijk is er het voornemen om het uitvoeringsbudget Lokaal Sportakkoord op te nemen in een brede specifieke uitkering (SPUK) ten behoeve van het bevorderen van gezondheid, sporten beweegstimulering, het bevorderen van cultuurparticipatie en het versterken van de sociale basis.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2022 09:01:55 met de export van 11/15/2022 08:45:43