Deelprogramma 3.1: Werk en inkomen

Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen

Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen

Corona, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de oplopende inflatie zijn allemaal onzekere factoren die invloed hebben op de arbeidsmarkt en de bestaanszekerheid van onze inwoners. De werkloosheid is historisch laag. Er zijn meer vacatures dan mensen die werk zoeken. Medio 2022 zijn de vooruitzichten voor de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gunstig. Volgens prognoses blijft het aantal banen in bepaalde sectoren toenemen en is de verwachting dat de krapte op de arbeidsmarkt blijft. Wel is onduidelijk of de banengroei in 2023 hetzelfde tempo blijft aanhouden en hoe dit gaat doorwerken in de arbeidsmarkt (bron: UWV, persbericht regionale arbeidsmarktprognose).

Het aantal mensen met een WW-uitkering is de afgelopen periode verder afgenomen. In mei 2022 ontvingen 2.281 mensen een WW-uitkering. Dat ligt 1.8% lager dan in april 2022 en 28% lager dan in mei 2021. Het lage aantal WW-uitkeringen leidt ook tot een lagere instroom in de bijstand vanuit de WW. Met name door deze lage instroom is het aantal bijstandsgerechtigden afgenomen. In september 2022 zaten 9.072 inwoners (bron: Cognos) in de bijstand (t.o.v. 9.625 mensen in oktober 2021). Een groot deel van deze groep heeft een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Zij hebben meer ondersteuning nodig voor het ontwikkelen van hun talenten.

Regionale arbeidsmarkt
De krapte en de mismatch op de arbeidsmarkt zijn de uitdagingen waar we de komende periode verder aan gaan werken in onze arbeidsmarktregio. Dit doen we onder andere via Werk in Zicht samen met andere gemeenten, het UWV en het bedrijfsleven. Door de grote krapte en de mismatch van werkgevers hebben steeds meer bedrijven moeite om personeel te vinden. Door het organiseren van verschillende scholings- en opleidingstrajecten zorgen we ervoor dat mensen de benodigde kennis en vakmanschap ontwikkelen, zodat meer mensen aan het werk kunnen. Ook richten we ons op werkenden die zich willen oriënteren, verder ontwikkelen of omscholen.

Werk
Voor mensen die de aansluiting op de arbeidsmarkt nog niet hebben gevonden, gaan we verder met het Werk & Ontwikkelprogramma 2022-2025. Met vertrouwen als basis biedt dit programma kansen en mogelijkheden voor mensen om hun talenten te ontwikkelen en kansen te benutten. Er zijn allerlei projecten gericht op het geven van ondersteuning richting sociale activering of stappen naar werk. Met maatwerk zoeken we naar passende begeleiding. We zetten in op ontwikkeling waarbij we uitgaan van eenieders eigen niveau en tempo. We zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de overgang naar werk te faciliteren, bijvoorbeeld door parttime werken aantrekkelijker te maken.

Inkomen
Mensen die niet kunnen werken of bezig zijn met het maken van stappen in hun ontwikkeling, bieden we inkomensondersteuning via de regelingen van de Participatiewet en het armoede- en minimabeleid. Het kappen van het regelingenwoud is onderdeel van de brede armoede-aanpak en richt zich voornamelijk op het eenvoudiger, toegankelijker en samenhangender maken van regelingen en voorzieningen om ervoor te zorgen dat zij (beter) bijdragen aan een voldoende besteedbaar inkomen en de mogelijkheid om volwaardig mee te doen.

Armoede
We willen de bestaanszekerheid vergroten en de negatieve spiraal van stress door armoede en schulden doorbreken door verlichting te bieden aan huishoudens met de laagste inkomens. Naast de inflatie zijn de gestegen energieprijzen een steeds groter probleem waar minima mee te maken hebben. Om de gevolgen van energiearmoede te dempen kunnen huishoudens met een laag inkomen in aanmerking komen voor de energietoeslag. Deze regeling voeren wij namens het kabinet uit. Huishoudens die hiervoor niet in aanmerking komen of voor wie dit onvoldoende is, kunnen geholpen worden via de individueel bijzondere bijstand. Dit geldt ook voor midden inkomens. Verder werken we samen met het energieloket waar huishoudens en minima worden gewezen op mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen. Ook richten we ons op gezinnen met kinderen om gelijke kansen op meedoen en ontwikkeling in deze maatschappij te bevorderen.

Schulden
We helpen mensen die problematische schulden hebben. Dit doen we door schulden te voorkomen via vroeg signalering. Door meer in de wijk aanwezig te zijn en in te zetten op samenwerking met ketenpartners kunnen we eerder signalen opvangen en naar een passende vorm van hulp verwijzen. Stress werkt verlammend en draagt niet bij aan een oplossing daarom helpen we mensen om uit de schulden te komen en verdere schulden te voorkomen.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2022 09:01:55 met de export van 11/15/2022 08:45:43