Spoor besparen
Alle energie die we kunnen besparen hoeven we niet op te wekken. Grote besparingen zijn mogelijk in woningen en bij bedrijven en kantoren. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld met het eigen vastgoed (Gresco). Besparingen zijn goed voor een derde deel van ons einddoel. Dit spoor valt uiteen in wonen (nieuwbouw, huursector, particuliere woningen), bedrijven en Gresco.
Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen
Wonen
In 2022 is het Energieloket Groningen de breedte ingegaan. De naam is veranderd in Duurzaam Groningen. Duurzaam Groningen is niet alleen de plek waar informatie gevonden kan worden over het verduurzamen van de woningen, het is de plek voor en door Groningers die op een duurzamere manier willen leven. Hier ontdek je hoe je duurzamer met je energie, voedsel, tuin, huis, afval, reis of bedrijf om kan gaan. Voor uitgebreide informatie over de verschillende energiebesparende maatregelen én subsidies wordt doorverwezen naar onze samenwerkingspartner ‘Het regionaal Energieloket’. Zij verzorgen ook onze helpdesk waar de inwoners telefonisch advies kunnen krijgen.
De Regeling Reductie Energiegebruik woningen (RREW) loopt tot eind 2022, hiermee hebben we ruim 20.000 woningeneigenaren en huurders kunnen voorzien van kleine energiebesparende maatregelen. Ook hebben we subsidie ontvangen voor de aanpak van energie-armoede. We maken een programma om deze bijdrage zo effectief mogelijk in te zetten. Onderdeel hiervan is het klusteam: het team richt zich op het plaatsen van kleine energiebesparende maatregelen zoals tochtstrips, radiatorfolie, brievenbusborstel, kitten, ledlampen en op het verlagen van de temperatuur van de cv-ketel. Het klusteam ontvangt aanvragen vanuit de energiecoaches, vanuit inwoners rechtstreeks of wordt projectmatig in een buurt ingezet. Door deze maatregelen kunnen bewoners behoorlijk wat energie en geld besparen en wordt het comfort verhoogd. Het klusteam wordt met name ingezet in de wijken waar dit het hardste nodig is.
Met de woningcorporaties wordt samengewerkt om ook de huurders te voorzien van kleine energiebesparende maatregelen. Om de corporatieve woningvoorraad te verduurzamen hebben we prestatieafspraken gemaakt waarin we streven naar een CO2 neutrale en aardgasvrije woningvoorraad. Hiervoor is in 2022 het masterplan aangepast waarbij de vernieuwde energielabeling en de afspraken uit het nationaal isolatieprogramma zijn opgenomen.
Bedrijven (Groningen Werkt Slim )
Om het bedrijfsleven en instellingen in de gemeente Groningen verder te inspireren en te ondersteunen bij hun ambitie om te verduurzamen gaat Groningen Werkt Slim verder met de samenwerking tussen gemeente, de Groningse bedrijvenverenigingen en de provincie Groningen in het platform Groningen Werkt Slim (GWS).
Bedrijven (toezicht)
De helft van de besparingsmogelijkheden in de stad is aanwezig bij bedrijven. Omdat niet alle bedrijven op eigen initiatief maatregelen nemen, kan toezicht een belangrijke bijdrage leveren aan energiebesparing. Omdat bedrijven individueel benaderd worden, leveren we maatwerk en garanderen we dat aanwezige besparingsmogelijkheden daadwerkelijk worden gerealiseerd. Hierdoor wordt gemiddeld 20% bespaard op gas en 20% op elektra. De beschikbare capaciteit is onvoldoende om deze controles bij alle bedrijven uit te voeren. Hercontroles van lopende trajecten krijgen prioriteit.
Gresco
Routekaart verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed
Begin 2022 is de ‘Routekaart verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed’ aangeboden aan uw raad, met de opdracht dit te vertalen naar een uitvoeringsprogramma (2024) met bijbehorende organisatiestructuur. De verduurzaming van het gemeentelijke Maatschappelijk Vastgoed is een forse opgave en bestrijkt de hele eigen gemeentelijke vastgoedvoorraad. De aanpak reikt aanzienlijk verder dan de gehanteerde gemeentelijke Gresco systematiek, die zich in essentie toespitste op individuele zichzelf terugverdienende maatregelen. De inzet van de voorliggende verduurzamingsopgave betreft de integrale (en onrendabele) verduurzaming van objecten tot het niveau ‘Paris Proof’. De verduurzamingsopgave wordt daarbij waar mogelijk gekoppeld aan lange termijn accommodatieplannen, zoals het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs, om zodoende verschillende gemeentelijke doelstellingen te combineren en werk met werk te maken.
Activiteiten 2023
In 2023 en het daarop volgende jaar zetten we het investeringsprogramma ter uitvoering van de routekaart op, verrichten we objectonderzoeken, richten we de uitvoeringsorganisatie in en starten we met de pilots. De koppeling wordt gelegd met lange termijn accommodatieplannen en we zullen in beeld brengen welke panden we al kunnen aansluiten op het warmtenet dat momenteel in de noordelijke wijken wordt aangelegd. Ook voeren we maatregelen uit binnen de Gresco scope, het gaat dan om de resterende maatregelen van de zogenaamde ‘landelijke erkende maatregelenlijst’, het implementeren van intelligente gebouwenbeheersysteem in een aantal panden en het wederom voorzien van diverse daken van zonnepanelen.
Ontwikkelingen energiemarkt
Een belangrijke ontwikkeling en financieel risico is de prijsstijging van elektra, gas en warmtenet tarieven. Dit is sterk afhankelijk van de feitelijke prijsschommelingen in de markt.
Resultaten en activiteiten
Wat willen we bereiken (resultaten) | Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten) |
---|---|
Wonen | |
|
|
Bedrijven (Groningen Werkt Slim) | |
|
|
Bedrijven (toezicht) | |
|
|
Gresco | |
|
|