Deelprogramma 2.2: Veiligheid

Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen

Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen

In maart 2022 is het onderzoek ‘Groningse Praktijken’ opgeleverd: een onderzoek naar ondermijningspraktijken in Groningen. We geven opvolging aan de aanbevelingen in dit rapport en versterken zo ons offensief tegen ondermijnende criminaliteit. Dit doen we onder andere door opvolging te geven aan ons Actieprogramma tegen Mensenhandel, verder te bouwen aan de pandbrigade en ondermijningscontroles uit te voeren. Tijdens integrale controles en controles van de pandbrigade zijn met grote regelmaat misstanden geconstateerd. We moeten nu extra inzetten op het tegengaan van criminaliteit om de bruisende gemeente die we zijn, te kunnen blijven. Daarom gaan we aan de slag met de aanbevelingen van het rapport 'Groningse Praktijken' en het versterken van de Pandenbrigade.

We vinden het belangrijk dat mensen zich veilig voelen in hun eigen buurt. Er wordt daarom extra ingezet op toezicht en handhaving, maar ook versterken we onze gebiedsgerichte aanpak van leefbaarheid en veiligheid. Onze focus ligt daarbij op de noordelijke wijken. De in januari 2022 aangestelde gebiedsmanagers Veiligheid pakken vroegtijdig veiligheidsuitdagingen aan en zetten de kracht van de wijk in om criminaliteit tegen te gaan. Daarbij investeren we extra in wijkboa’s. Ook de aanpak van mensen met onbegrepen gedrag heeft onze volle aandacht. We pakken onze regierol nog steviger op om escalatie in een vroegtijdig stadium te voorkomen.

In Groningen zien we een verharding en verjonging waar het gaat over jeugd en criminaliteit. Jongeren worden geronseld om criminele hand- en spandiensten te verrichten op scholen en in kwetsbare wijken. Ook steek- en schietpartijen worden door steeds jongere criminelen uitgevoerd. We zien een verontrustende stijging van het aantal jonge minderjarigen dat betrokken is bij ernstige criminaliteit. Daarom zetten we onder andere met de landelijke aanpak ‘Preventie met Gezag’ in op het versterken van de keten jeugd en veiligheid, die wij in Groningen de afgelopen zes jaar samen met onze lokale ketenpartners hebben opgebouwd. De aanpak van wapenbezit onder jongeren en overlast door problematische jeugdgroepen blijven ook in 2023 een speerpunt. Om de weerbaarheid van jongeren en jongvolwassenen met crimineel gedrag te vergroten, hebben we verschillende maatregelen ingezet. Een voorbeeld hiervan is de jongerencampagne YouChoose die we met jongeren en rolmodellen hebben ontwikkeld om het wapenbezit onder jongeren terug te dringen en het gedrag van jongeren positief te beïnvloeden.

We zien meer en meer complexe openbare orde verstoringen in de vorm van demonstraties. We zien dat de opvang van vluchtelingen veel vraagt van de draagkracht van onze samenleving. De tegenstellingen in onze maatschappij vergroten en dit heeft effect op de openbare orde en veiligheid. We zijn alert op signalen van maatschappelijke onrust en kijken hoe we in staat zijn om deze signalen nog vroegtijdiger te signaleren. Onze gebiedsmanagers Veiligheid spelen hierin een rol vanuit hun netwerk in de wijken.

Tot slot bewaken we de voortgang van het experiment gesloten coffeeshopketen. Dit landelijke experiment, met Groningen als een van de 10 deelnemende gemeenten, moet duidelijk maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is. De kwaliteit van deze cannabis wordt gecontroleerd.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2022 09:01:55 met de export van 11/15/2022 08:45:43