Deelprogramma 3.5: Cultuur

Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen

Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen

In samenwerking met de provincie Groningen is in 2022 een nulmeting uitgevoerd naar de meerkosten van invoering van de Fair Practice Code en het principe van fair pay. Hieruit blijkt dat in totaal jaarlijks 2,7 miljoen euro extra ondersteuning voor de meerjarig gesubsidieerde instellingen nodig is om fair pay te kunnen handelen. De relatieve meerkosten voor de gemeente bedragen ongeveer € 300.000,- per jaar. We hebben voor 2023 en 2024 middelen gereserveerd om deze code verder te implementeren. Samen met de provincie, andere overheden en de culturele sector werken we instrumenten uit om de fair practice code in te voeren. We volgen hierbij de landelijke streefdatum van 1 januari 2025.

Broedplaatsen en ateliers
Door de grote druk op de vastgoedmarkt staat ook de huisvesting van kunstenaars, makers, creatieven en andere maatschappelijke initiatieven onder druk. Samen met de andere afdelingen, vertegenwoordigd in de interne werkgroep broedplaatsen, werken we de Aanpak Broedplaatsen uit tot concrete voorstellen hoe de 'ijzeren voorraad' (aanbod huisvesting, tijdelijk of vast) op peil te houden. De atelierpanden in de binnenstad hebben hierbij in het bijzonder onze aandacht. Samen met de wooncorporaties en huurdersvereniging van kunstenaars zijn we in gesprek hoe we de atelierfunctie in de gemeente kunnen borgen. We verwachten aankomend najaar met concrete voorstellen te komen.

Effecten corona
De culturele sector is zich aan het herpakken sinds de grootste coronagolven voorbij zijn. Mede door onze steunpakketten zijn er geen culturele instellingen omgevallen, maar de gevolgen zijn nog overal te merken.

Er is sprake van langdurige effecten zoals tekorten op de culturele arbeidsmarkt en een hoge werkdruk door het continu aanpassen op de situatie. In 2022 zijn de bezoekersaantallen langzaam aan het terugveren, maar ze zijn nog lang niet op het niveau van 2019. Daarbij zien we dat kaartverkoop van voorstellingen en concerten enorm achterblijft. Het is moeilijk te voorspellen welke effecten blijvend zijn en welke tijdelijk zijn.  

Samenwerking overheden
We blijven in 2023 met de sector, Kunstraad, provincie en Rijk in gesprek over herstel na corona en de aanloop naar de nieuwe cultuurnota 2025-2028.  Het Rijk besluit waarschijnlijk om de landelijke beleidsperiode 2021-2024 met vier jaar te verlengen, waardoor de landelijke meerjarige subsidies qua bedragen en instellingen op slot zitten. Dit gaat in de periode vanaf 2025 zorgen voor meer druk op het lokale cultuurbudget, als we het huidige aanbod op hetzelfde niveau willen houden.  

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2022 09:01:55 met de export van 11/15/2022 08:45:43