Programma 3: Vitaal en Sociaal

Deelprogramma 3.5: Cultuur

Deelprogramma 3.5: Cultuur

Groningen is een jonge gemeente met een authentiek en hoogstaand cultureel aanbod. Dit draagt bij aan de aantrekkelijkheid en de leefbaarheid van de gemeente. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk voor onze inwoners omdat cultuur verrast, verrijkt en schoonheid biedt. De artistieke waarde van kunst en cultuur staat voor ons als intrinsieke waarde voorop. Er is tevens steeds meer bekend over het positieve effect van cultuurdeelname op je gezondheid. Cultuur draagt bij aan het cultureel zelfbewustzijn, de leefkwaliteit en identiteit van onze inwoners, van jong tot oud en met alle achtergronden en opleidingsniveaus. Culturele voorzieningen geven inwoners de mogelijkheid verhalen te delen, anderen te ontmoeten en hun creatieve talenten te ontwikkelen. We willen dat cultuur een breed bereik heeft zodat alle inwoners zich herkennen in het aanbod. Daarom zetten wij de komende jaren in op ‘Kunst en cultuur voor iedereen’.

Doelen Deelprogramma 3.5: Cultuur

  • Kunst en cultuur voor iedereen
  • Een sterke basis
  • City of talent

Effectindicatoren

Met de volgende indicator(en) wordt de voortgang van de uitvoering van ons beleid gemeten. Indien er geen cijfers beschikbaar zijn voor dat jaar, staat er een streepje. In dat geval wordt de indicator niet jaarlijks gemeten.

Effect indicator(en)

Behaald
2019

Behaald 2020

Behaald
2021

Beoogd
2022

Beoogd
2023

% Inwoners (18 jaar e.o.) dat aangeeft
(maandelijks) creatieve, kunstzinnige hobby's uit te oefenen, zoals muziek spelen, dansen, schilderen, e.d.

-

31%

-

30%

-*

% Inwoners (18 jaar e.o.) dat aangeeft (wel eens):

  • Een film- of theatervoorstelling, concert of museum te bezoeken

-

85%

-

87%

-*

  • Een festival, braderie of evenement te bezoeken

-

78%

-

82%

-*

  • Een activiteit in een wijkgebouw, bibliotheek of cultureel centrum te bezoeken

-

46%

-

40%

-*

Aantal bezoekers grootschalige, gratis toegankelijke (gesubsidieerde) festivals en/of evenementen:

  • Eurosonic Open Air

15.000

0

0

Gelijk aan 2019

15.000

  • Winter welvaart

36.000

0

0

Gelijk aan 2019

36.000

  • Bevrijdingsfestival

80.000

0

0

60.000

60.000

Aantal bezoekers evenementen in openbare ruimte in totaal *

-

-

-

1.500.000

    1.500.000

Aantal (of %?) bezoekers dat afkomstig is van buiten de gemeente Groningen:

  • SPOT

-

-

-

Toename

..*

  • Groninger Museum

-

-

-

Toename

..*

  • Forum

-

-

-

Toename

..*

Aantal (geluids-)klachten over evenementen in de openbare ruimte

557

1

158

Gelijk niveau ten opzichte van 2018

Beperkt hoger niveau t.o.v. 2019*

Toelichting effectindicatoren

% Inwoners (18 jaar e.o.) dat aangeeft (wel eens)
Deze indicator wordt gemeten in de basismonitor, dit onderzoek onder inwoners vindt in het najaar van 2022 plaats. Het is een tweejaarlijks onderzoek, wat betekent dat er in 2023 geen meting wordt gedaan.

Aantal bezoekers grootschalige, gratis toegankelijke (gesubsidieerde) festivals en/of evenementen
Na twee digitale versies hoopt Eurosonic in 2023 weer een volwaardige fysieke editie te kunnen uitvoeren. Dat geldt ook voor WinterWelVaart die hun editie in 2022 halverwege afgekapt zag worden door de corona maatregelen. SPOT en het Groninger Museum en Forum verwachten in 2023 meer bezoekers van buiten de stad te trekken omdat ze weer een internationaal aanbod kunnen bieden en daarmee meer bezoekers kunnen trekken. Het Groninger Museum heeft zelfs twee A-tentoonstellingen met Versace en de reprise van The Rolling Stones. Forum hoopt in 2023 optimaal te profiteren van de toelating tot de museumjaarkaart voor zowel Story World als de eigen tentoonstellingen. Het bezoekersaantal van het Bevrijdingsfestival is teruggebracht naar 60.000 vanwege de veranderde opzet, waarbij het festival alleen plaatsvindt op de Drafbaan.

Aantal (of %?) bezoekers dat afkomstig is van buiten de gemeente Groningen
Op dit moment is het afgeven van prognoses van bezoekersaantallen nog erg lastig, omdat de sector nog maar net weer open is en het vertrouwen van het publiek nog niet terug is bij alle disciplines. Daarbij zijn alle instellingen beducht voor een nieuwe lockdown in de winter van 22/23.

Aantal (geluids)meldingen over evenementen in de buitenruimte
Met een beperkte toename van het aantal grote evenementen op het Evenemententerrein Stadspark met groter aantal bezoekers verwachten we een toename van het aantal meldingen (geluids)overlast.  Daarnaast zien wij dat met het invoeren van de laagdrempeliger digitale melding van (geluids)overlast er meer meldingen binnen komen. Wij zetten ons, samen met de organisatoren, stevig op in om de ervaren overlast, in relatie tot het aantal bezoekers, zo beperkt mogelijk gehouden wordt waardoor het aantal meldingen beperkt of gelijk blijft. De rijkere informatie van de digitale meldingen benutten we om bij te sturen.

Beleidsvelden

Deelprogramma Cultuur bestaat uit de volgende beleidsvelden:

Culturele infrastructuur
Groningen kent een sterke culturele sector; om dit te behouden is het van belang dat we goede voorwaarden creëren. Dit doen we door instellingen die de basis vormen van onze culturele infrastructuur voor acht jaar op te nemen in onze cultuurnota's. Ook investeren we in nieuwe huisvesting en een gezonde arbeidsmarkt voor de culturele sector. We willen ervoor zorgen dat het vele creatieve talent verbonden blijft aan Groningen en dat talent de kans krijgt zich te ontwikkelen en te professionaliseren.

Groningen is een echte evenementengemeente. Jaarlijks vinden zo’n 350 evenementen plaats. We zijn trots op de iconische festivals die Groningen op de kaart zetten. Veel evenementen die nieuwe verhalen vertellen en ontmoetingen mogelijk maken worden (mede) georganiseerd door vrijwilligers. Evenementen, groot en klein, leveren zo een sterke bijdrage aan sociale cohesie. Een goed aanbod van (culturele) evenementen draagt bij aan waardering voor Groningen en heeft een positief effect op het vestigingsklimaat. Wel zien we de spanning van enerzijds de positieve effecten van evenementen, maar anderzijds de impact hiervan op natuur en ecologie. Deze moeten in balans met elkaar worden afgewogen.

Cultuur beleven
Cultuur beoefenen of bezoeken draagt bij aan zingeving, is een bron van sociale innovatie en geeft een nieuwe blik. Cultuur beleven is essentieel in deze tijd . We zien steeds meer dat cultuur onderdeel wordt van de wijkontwikkeling en zo bijdraagt aan de leefkwaliteit van inwoners. We willen dat cultuur toegankelijk is voor eenieder, dat betekent betaalbaar aanbod, maar ook voor elk wat wils. Door cultuur in de openbare ruimte te organiseren, vergroten we de zichtbaarheid van cultuur en zorgen we ervoor dat inwoners 'vanzelf' in aanraking komen met cultuur.

Lasten, baten en saldo

60.445

8,4 %

17.657

7,5 %

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2022 09:01:55 met de export van 11/15/2022 08:45:43