Programma 2: Leefomgeving en Veiligheid

Deelprogramma 2.1: Kwaliteit leefomgeving

Deelprogramma 2.1: Kwaliteit leefomgeving

In dit deelprogramma staat een schone, aantrekkelijke leefomgeving centraal. De leefomgeving is groen en klimaatbestendig, waar het aangenaam is om te verblijven en uitnodigt tot ontmoeting en beweging.  Steeds meer inwoners doen in gezamenlijkheid actief mee; niet alleen bij het vormgeven en beheren van buurten en dorpen maar ook in het behalen van onze doelstelling om een afvalloze samenleving te worden, waarin scheiden en hergebruik van afval en grondstoffen centraal staat.

Doelen Deelprogramma 2.1: Kwaliteit leefomgeving

Het deelprogramma Kwaliteit leefomgeving heeft de volgende doelen:

  • In alles wat we doen in de leefomgeving/openbare ruimte staat leefkwaliteit voorop (conform omgevingsvisie Levende Ruimte);
  • Robuuste, goed onderhouden en aantrekkelijke leefomgeving waarin verblijfskwaliteit voorop staat;
  • Wij zijn een circulaire gemeente waar zo weinig mogelijk afval ontstaat, waar we zuinig omgaan met grondstoffen en deze zoveel mogelijk opnieuw gebruiken, zodat we in 2030 afvalvrij zijn.

Effectindicatoren

Met de volgende indicator(en) wordt de voortgang van de uitvoering van ons beleid gemeten. Indien er geen cijfers beschikbaar zijn voor dat jaar, staat er een streepje. In dat geval wordt de indicator niet jaarlijks gemeten.

Effect indicator(en)

Behaald
2020

Behaald
2021

Beoogd
2022

Beoogd
2023

Onderhoud en beheer van de openbare ruimte

  • Tevredenheid van inwoners over het onderhoud

6.3

-

> 6,5

-

  • % van de gemeente dat voldoet aan de vastgestelde BORG-kwaliteitsdoelstelling

94.5%

`93%

90%

90%

Afval

  • % afval gescheiden ten behoeve van hergebruik

62%

62%

64%

65%

  • Kg fijn huishoudelijk restafval per inwoner per jaar

137

146

135

135

Leefkwaliteit

  • % oppervlakte met matige en ernstige hittestress

-

-

21%

21%

  • % oppervlakte met matige en ernstige wateroverlast

-

-

9%

9%

  • % Boomkroonbedekking totale gemeente (trendanalyse)

-

-

-

-

  • Tevredenheid bereikbaarheid en gebruik grote parken

-

-

7,0

-

  • Tevredenheid verblijfskwaliteit openbare ruimte (binnenstad)

-

-

7,0

-

Toelichting effectindicatoren

Leefkwaliteit: De effectindicatoren onder leefbaarheid zijn nieuwe indicatoren, waardoor hier op dit moment nog geen cijfers voor beschikbaar zijn.

Beleidsvelden

Deelprogramma Kwaliteit Leefomgeving bestaat uit de volgende beleidsvelden:

Leefkwaliteit van de buitenruimte
Dit beleidsveld bundelt alle activiteiten waarmee we de leefkwaliteit zo optimaal mogelijk willen houden. De buitenruimte, zowel openbaar als privaat, maken we bestendig om alle gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Een groene openbare ruimte waar voldoende ruimte is voor spelen, lopen en fietsen draagt bij aan verbetering van de gezondheid, een hoger welbevinden van inwoners en sociale samenhang doordat de inrichting uitnodigt tot bewegen, ontmoeten en participeren. De verblijfskwaliteit is daarbij van belang. Deze wordt onder andere bepaald door de toegankelijkheid, maar ook door het (cultuurhistorisch) verhaal in de openbare ruimte een plek te geven.

Onderhoud en beheer van de openbare ruimte

Een belangrijke indicator van de leefkwaliteit is een schone leefomgeving. We onderhouden onze gemeente (verhardingen, verkeersvoorzieningen, groen, speelvoorzieningen, bruggen, tunnels en viaducten) conform de vastgestelde BORG-kwaliteitsdoelen en waarborgen met de uitvoering van het lang-cyclisch onderhoud en de vervanging van diverse voorzieningen de technische kwaliteit van de openbare ruimte. We zorgen voor een goed functionerend water- en rioleringssysteem. We ondersteunen bewonersinitiatieven en bevorderen daarmee een grotere betrokkenheid van buurtbewoners wat vervolgens leidt tot minder vervuiling, schade en meer tevredenheid. Daarnaast draagt bewonersdeelname ook bij aan de sociale cohesie in de buurt.

Afval en grondstoffen
We streven naar een afvalloze samenleving waarin zo weinig mogelijk huishoudelijk afval ontstaat en waarin het afval dat wel vrijkomt, op de meest hoogwaardige wijze weer wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. De ambitie is dat Groningen in 2030 afvalvrij is. We blijven focussen op technieken waarmee het scheiden van afval en grondstoffen wordt bevorderd. We gaan door met onze bewustwordings-campagnes om bewoners te motiveren en houden daarbij rekening met de verscheidenheid aan bevolkings- en leeftijdsgroepen die Groningen rijk is. Wij maken gebruik van aanbestedingen en inkoopbeleid om hergebruik te stimuleren en dit kan leiden tot het bevorderen van kansrijke productinnovaties en nieuwe vormen van bedrijvigheid en werkgelegenheid. Juist mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen van deze werkgelegenheid profiteren om een betekenisvolle en duurzame rol in de samenleving te spelen.

Lasten, baten en saldo

121.146

77,6 %

76.846

95,3 %

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2022 09:01:55 met de export van 11/15/2022 08:45:43