Paragrafen

Paragraaf 9: Bedrijfsvoering

Samenwerken en vertrouwen

De maatschappelijke vraagstukken waar we met elkaar voor staan, vragen om een organisatie die nog verder verandert; van het werken in organisatorische sectoren naar het werken aan concrete opgaven in samenhang. Wij willen het vertrouwen in onze inwoners voorop stellen. Zeggenschap van inwoners wordt nog meer een kernwaarde van de organisatie. Daarbij zien we dat digitale veiligheid en data-ethiek in toenemende mate thema’s zijn waarin we moeten investeren, noodzakelijk voor zowel het realiseren als herwinnen van vertrouwen in onze gemeente en democratie.

Versterken participatie
We hebben in Groningen een levendige democratie. We zien in dorpen en wijken een grote betrokkenheid van inwoners maar er zijn ook veel mensen die zich niet gehoord voelen en weinig vertrouwen hebben in de lokale politiek. Terwijl zeggenschap voor inwoners belangrijk is om de kwaliteit van besluiten te vergroten. Daar gaan wij aan werken.

Voor burgers is het daarbij belangrijk dat er meer duidelijkheid bestaat over wat in de participatie wel en niet kan. De nieuwe participatieverordening gaat ons daarbij helpen. Ook vraagt het van ons om te investeren in onze relatie met burgers. We gaan directer en vaker in contact met onze inwoners en zijn zichtbaar in de wijken. Ook gaan we coöperaties, verenigingen en ondernemers betrekken en hen verantwoordelijkheid geven als dat kan. Dit vraagt wat van onze medewerkers in het dagelijkse werk. We oefenen in drie gebieden met het Gronings model voor wijk- en dorpsdemocratie en leren werken met de nieuwe participatieverordening.

Resultaten 2023

  • Vaststellen Participatieverordening (incl. visie, beleid, programma)
  • Leeraanbod voor collega’s om participatie conform de nieuwe Participatieverordening uit te voeren;
  • Tools en formats voor collega’s om participatieplannen op te stellen;
  • Evaluatie drie pilots GroningsModel.

Digitale veiligheid
Nieuwe technologieën en digitalisering leiden tot explosieve toename van cybercrime onder burgers, bedrijven, (lokale) overheden en instellingen. Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat wij in actie komen bij misbruik van digitale processen, bij cybercriminaliteit, en bij het schenden van regels rond privacy of gebruik van data. Dat we gegevens van burgers veilig en vertrouwelijk registreren en bewaren.

Wij volgen de relevante wet- en regelgeving, waaronder de Baseline Informatiebeveiliging Overheid en de Algemene Verordening Gegevensbescherming. We laten jaarlijks de verantwoording over informatiebeveiliging via ENSIA (Eenduidige Normatiek Single Information Audit) volledig toetsen door een onafhankelijke auditor. De financiële systemen worden beoordeeld door de IT-auditor van de accountant.
We investeren in verbeteringen waar nodig en bovenal in de bewustwording en de vergroting van het kennisniveau over informatiebeveiliging en privacy bij alle medewerkers van gemeente Groningen.

Resultaten 2023

  • Het realiseren van de Agenda Digitale Veiligheid 2021-2024, waarbij naast het werken aan certificering van de interne beheersing van informatiebeveiliging wordt gewerkt aan een digitaal veiligere gemeente Groningen. Het uitgangspunt is daarbij het weerbaarder maken van ook burgers en bedrijven tegen cybercriminaliteit.
  • Het doorvoeren van technische beveiligingsmaatregelen als onderdeel van de afronding van de ICT-outsourcing.

Data-ethiek
De mogelijkheden van digitalisering breiden zich steeds verder uit. Tegelijkertijd zien we dat de samenleving naast het profijt ook steeds meer oog heeft voor de nadelige effecten. Er kan veel op technologisch gebied, maar moeten we het ook willen? Zijn we ons bewust van de (ethische) aspecten en gevolgen? Is de technologie die we willen gebruiken ook maatschappelijk geaccepteerd?
We moeten kortom op een kritische en gestructureerde manier nadenken over wat we wel en niet doen en waarom. We zijn daarom in 2021 van start gegaan met intern ethisch team en ethisch afwegingskader. In 2023 gaan we hiermee door met behulp van een leerlijn in het opleidingsprogramma.

In september 2022 komt een voorstel hoe de externe ethische commissie vormgegeven wordt. Deze commissie wordt in 2023 geëvalueerd.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2022 09:01:55 met de export van 11/15/2022 08:45:43