Programma 4: Dienstverlening en bestuur

Deelprogramma 4.2: College, raad, wijkontwikkeling en wijkvernieuwing

Deelprogramma 4.2: College, raad, wijkontwikkeling en wijkvernieuwing

In het deelprogramma College, Raad, Wijkontwikkeling en wijkvernieuwing richten we ons op de partners die College en Raad ondersteunen (zoals de griffie en de ombudsman). Begrotingsposten die nog niet direct aan een beleidsveld (kunnen) worden overgeheveld, worden eerst op ook in dit deelprogramma begroot (concernstelposten). Daarnaast verantwoorden we in dit programma de financiën van Wijkontwikkeling en Wijkvernieuwing. De doelstellingen en het uitvoeringsprogramma van Wijkontwikkeling en Wijkvernieuwing is opgenomen in Paragraaf 1: Wijkontwikkeling en wijkvernieuwing.

De griffie heeft tot doel de raad zo goed mogelijk te ondersteunen bij zijn werk. Naast de logistiek gaat het daarbij ook om de procesinhoudelijke ondersteuning. De griffie levert een actieve bijdrage aan de wijze waarop de raad functioneert en kan meebewegen met diverse maatschappelijke ontwikkelingen. Nu de griffie formatief op sterkte is, wil de griffie de raad nog beter ondersteunen en verschillende ontwikkelingen in beweging zetten: met de verhuizing terug naar het stadhuis is het mogelijk om de Politieke Woensdag nog meer inhoud te geven door de inwoners van de gemeente meer in contact te laten treden met hun volksvertegenwoordigers. Ook het vergroten van kennis van de raadsleden op diverse gebieden zal ter hand worden genomen in 2023. Samen met de organisatie zullen onderwerpen als de grondexploitaties, financiële positie van de gemeente en participatie voor de raad worden uitgediept.   

Doelen Deelprogramma 4.2: College, raad, wijkontwikkeling en wijkvernieuwing

  • De in 2022 nieuw gekozen raad bevat veel nieuwe raadsleden en om hen zo goed mogelijk te ondersteunen, is nabijheid van de griffie in het stadhuis dringend gewenst. In 2023 is het eindelijk zo dat de griffie in het stadhuis zijn werkplek heeft en dat maakt het contact tussen raadsleden en griffiemedewerkers een stuk gemakkelijker. Vanuit de griffie wordt ernaar gestreefd de raad nog beter en sneller te ondersteunen, zowel bij praktische zaken als meer inhoudelijk.
  • Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) werkt op basis van het coalitieakkoord en hanteert een bestuursstijl die ruimte geeft aan inbreng, wijziging, verbetering en coproductie met belangenorganisaties, bewoners, deskundigen, ondernemers;
  • De ombudsman behandelt ter uitvoering van de opdracht van de raad, als externe instantie klachten van burgers over gedragingen van de gemeente, maar ook klachten die betrekking hebben op stichting WIJ, de GGD, Beschermd Wonen en Opvang en het Noordelijk Belastingkantoor (NBK), voor zover het de inwoners van de gemeente Groningen betreft. De grondslag daarvoor ligt in hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht. De gedragingen van de verschillende organisaties worden getoetst aan de normen van behoorlijkheid. De ombudsman is onafhankelijk en onpartijdig en heeft oog en oor voor de burgers die er met de betreffende organisatie niet uitkomen.
  • De doelen van Wijkontwikkeling en Wijkvernieuwing zijn te vinden in Paragraaf 1 . We onderscheiden zeven gebieden: Centrum , Oude Wijken , Zuid , Oost , West , Haren en Ten Boer .

Effectindicatoren

Met de volgende indicator(en) wordt de voortgang van de uitvoering van ons beleid gemeten. Indien er geen cijfers beschikbaar zijn voor dat jaar, staat er een streepje. In dat geval wordt de indicator niet jaarlijks gemeten.

De effect indicatoren meten de mate waarin het lukt om de geformuleerde doelen te realiseren. Er zijn binnen dit deelprogramma geen effect indicatoren opgenomen.

Beleidsvelden

Deelprogramma College, Raad, wijkontwikkeling en wijkvernieuwing bestaat uit de volgende beleidsvelden:

College, gemeenteraad en griffie
In dit beleidsveld College, Raad en griffie richten we ons op het ondersteunen van College en Raad.

Wijkontwikkeling
In dit beleidsveld verantwoorden we de financiën van Wijkontwikkeling. De doelstellingen en het uitvoeringsprogramma van Wijkontwikkeling en Wijkvernieuwing is opgenomen in Paragraaf 1: Wijkontwikkeling en wijkvernieuwing .

Wijkvernieuwing
In dit beleidsveld verantwoorden we de financiën van Wijkvernieuwing. De doelstellingen en het uitvoeringsprogramma van Wijkontwikkeling en Wijkvernieuwing is opgenomen in Paragraaf 1: Wijkontwikkeling en wijkvernieuwing .

Lasten, baten en saldo

53.126

24,9 %

27.596

3,3 %

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2022 09:01:55 met de export van 11/15/2022 08:45:43