Paragrafen

Paragraaf 6: Verbonden partijen

PG & Z (RIGG/GGD)

Gemeenschappelijke regeling Publieke Gezondheid & Zorg Groningen

Rechtsvorm

Gemeenschappelijke regeling

Vestigingsplaats

Groningen

Doelstelling en openbaar belang

Het openbaar belang betreft de bescherming en bevordering van de gezondheid van de bevolking, de rampenbestrijding en crisisbeheersing en het (doen) organiseren van zorg aan de bevolking. De GR PG&Z kent twee uitvoeringsorganisaties: de GGD en de Regionale Inkooporganisatie Groninger Gemeenten (RIGG) voor de inkoop van de jeugdhulp.

Relatie met deel programma

3.3. Welzijn, gezondheid en zorg

Deelnemende partijen

De 10 Groninger gemeenten.

Bestuurlijk belang

Een collegelid is voorzitter van het Dagelijks Bestuur en vertegenwoordigt de gemeente in het Algemeen Bestuur, dat gevormd wordt door de portefeuillehouders Gezondheid van de Groninger gemeenten.

Financieel belang

Het financieel belang bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste hebben we middelen in de vorm van een gemeentelijke bijdrage verstrekt van in totaal 8 miljoen euro (GGD 6,9 miljoen euro en RIGG 1,1 miljoen euro).
Ten tweede is er door de gemeente een lening verstrekt voor de financiering van een Mobiele Röntgen Unit ad 1 miljoen euro. Jaarlijks wordt hierop 100 duizend euro afgelost. Per 31 december 2023 is deze lening naar verwachting afgelost.

Vermogen

Het begroot eigen vermogen op 1 januari 2023 is 2,8 miljoen euro en op 31 december 2023 2,1 miljoen euro. Het begroot vreemd vermogen op 1 januari 2023 bedraagt11,5 miljoen euro en op 31 december 2023 11,4 miljoen euro.

Financieel resultaat

Het  verwachte resultaat over 2023 150 duizend euro negatief.

Financiële risico’s

In de gemeentebegroting 2021 van Groningen is in de jaarschijf 2023 een taakstelling van 300 duizend euro opgenomen op de GR PG&Z. In de begroting 2023 van PG&Z is hiermee nog geen rekening gehouden. Een besparing moet komen uit de regionale discussie over inhoud en financiën welke in het 3e kwartaal 2022 gevoerd gaat worden.

  Relevante beleidsinformatie

Het openbaar belang van de GGD betreft de bescherming en bevordering van de gezondheid van de bevolking, de rampenbestrijding en crisisbeheersing en het (doen) organiseren van zorg aan de bevolking.

Wij werken samen met de Groninger gemeenten en de Regionale Inkooporganisatie Groninger Gemeenten (RIGG) aan de transformatie jeugdhulp. In de inkoop van de jeugdhulp, die de RIGG voor de 10 Groninger gemeenten uitvoert, is de transformatiegedachte zoveel mogelijk doorgevoerd. In onze visie op de doorontwikkeling van de jeugdhulp vanaf 2022 ligt de focus op innovatie van de inkoop en meer grip en regie als gemeente. Dit betekent dat de rol en positie van de RIGG verandert.

  Beleidsrisico

Geen.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2022 09:01:55 met de export van 11/15/2022 08:45:43