Paragrafen

Paragraaf 6: Verbonden partijen

MartiniPlaza BV

MartiniPlaza

Rechtsvorm

Besloten Vennootschap. Met ingang van 2019 is de B.V. gesplitst in MartiniPlaza Vastgoedmaatschappij B.V. en een exploitatie B.V., te weten MartiniPlaza B.V.  MartiniPlaza B.V. wordt geconsolideerd in de jaarrekening van MartiniPlaza Vastgoedmaatschappij B.V.. De gemeente is alleen rechtstreeks (enig) aandeelhouder in MartiniPlaza Vastgoedmaatschappij B.V.  Vandaar dat de cijfers hieronder betrekking hebben op de geconsolideerde balans en verlies- en winstrekening van MartiniPlaza Vastgoedmaatschappij B.V.

Vestigingsplaats

Groningen

Doelstelling en openbaar belang

Het openbaar belang betreft het bevorderen van cultuur in brede zin en het aanbieden van een theater en een evenementencomplex voor (top)sportactiviteiten, theatervoorstellingen, muziek, congressen en evenementen.

Relatie met deelprogramma

1.1. Economie en Werkgelegenheid
3.5. Cultuur

Deelnemende partijen

De gemeente Groningen is enig aandeelhouder.

Bestuurlijk belang

Per BV vertegenwoordigt een collegelid de gemeente in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

Financieel belang

De boekwaarde van de deelneming bedraagt per 31 december 2021 3,9 miljoen euro. De gemeente Groningen heeft leningen verstrekt met een restschuld per 31 december 2021 van 9,5 miljoen euro. Daarnaast ontvangt MartiniPlaza een jaarlijkse subsidie van 1,9 miljoen euro.

Ten behoeve van de uitvoering van het Meerjarig Onderhoudsplan (MJOP) 2021-2030 is een kasgeldfaciliteit aan MartiniPlaza ter beschikking gesteld met een kredietlimiet van 7 miljoen euro. Hiervan zal naar verwachting vanaf 2022 gebruik gemaakt gaan worden.

Vermogen

Het eigen vermogen op 31 december 2020 was 3,8 miljoen euro en op 31 december 2021 6,6 miljoen euro. Het vreemd vermogen bedroeg op 31 december 2020 14,6 miljoen euro en op 31 december 2021 13,2 miljoen euro.

Financieel resultaat

Het financieel resultaat over 2021 bedroeg 2,8 miljoen euro.

Financiële risico’s

Ondanks de beperkingen gedurende de Corona periode is MartiniPlaza, mede door ingrepen in de bedrijfsvoering, met een goed resultaat uit de Coronacrisis gekomen. In 2022 moet duidelijk worden hoe het herstel zich zal ontwikkelen. Twee zaken spelen hierbij een rol, te weten:
- het al dan niet uitblijven van Corona;
- de periode die voor de evenementenorganisaties nodig is om hun
 activiteiten opnieuw op te starten.
Vanaf 2023 bestaat inmiddels een goed gevulde agenda met als grote uitdaging over de gehele linie de sterk stijgende (energie)kosten bij te kunnen benen.

Relevante beleidsinformatie

Na het aanpakken van fors achterstallig onderhoud, wordt momenteel gewerkt aan de uitvoering van het meerjarenonderhoudsplan (het vastgestelde MJOP 2021-2030) en aan het meer bij de tijd brengen van het pand (‘MartiniPlaza 2.0’). MartiniPlaza toekomstbestendig maken voor de lange termijn, vraagt echter keuzes van de aandeelhouder rond vastgoed en profiel. Daartoe heeft u op 28 april 2021 een gemeentelijke visie voor MartiniPlaza vastgesteld. Deze benadrukt de economische, dynamische en publieke waarde van MartiniPlaza voor de stad en regio Groningen, en ziet met name kansen voor de zakelijke markt en de topsport. De visie wordt uitgewerkt in een concrete blauwdruk voor de toekomst, ‘MartiniPlaza 3.0’, die naar verwachting in 2023 gepresenteerd zal worden.

Beleidsrisico’s

De huidige situatie laten voortbestaan, al dan niet met sloop van de beurshallen, leidt tot een neerwaartse spiraal. De gebouwen van MartiniPlaza missen de moderniteit, uitstraling, sfeer en flexibiliteit om aansluiting te kunnen houden bij de (inter)nationale markt. Ambities voor de toekomst vragen kortom ingrepen, programmatisch en fysiek: ‘niets doen is geen optie’.
Daarbij vormen de exponentieel gestegen energiekosten (exploitatie niveau) een belangrijk aandachtspunt op de duurzaamheidskalender.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2022 09:01:55 met de export van 11/15/2022 08:45:43